Differentiaal diagnose opstellen? Dat doe je zo!
“Differentiaal diagnose opstellen, help!”
Iedere faculteit kent wel één of andere vorm van het uitwerken van casus (jaja, het correct Latijn van het meervoud van casus is casus). Het gaat dan om stappen als: Anamnese afnemen, welk Lichamelijk Onderzoek voer ik uit, welke Differentiaal Diagnose (DDx) ga ik opstellen.. Vervolgens doen we nog Aanvullend Onderzoek en dan bepalen we de Werk Diagnose.
Je kan om een Differentiaal Diagnose op te stellen de boeken in gaan, maar er zijn ook een aantal handige online tools om snel nazoekwerk te doen.
- Hét boek wat iedere arts in spé in huis zou moeten hebben om een DD op te stellen
- Een van mijn favorieten.. De betaalde app Diagnosaurus (iOS) / (Android)
- De belangrijkste informatie voor de huisartspraktijk: de NHG standaarden
- Een handige site om even een snelle DD (Differentiaal Diagnose) te bepalen: huisartsdd.nl
- Om de referentiewaarden van het bloed op te zoeken: Normaal waarden via NVKC
- Informatie over medicijnen: FK
- Snelle informatie over ziektebeelden: de Merck Manual
- Nog meer informatie over ziektebeelden: UpToDate (NB: wel nodig om in te loggen via VPN/ziekenhuisnetwerk)
Wil je nog meer bronnen leren kennen om een differentiaal diagnose op te stellen? Of voor tijdens de coschappen? Klik dan hier voor een artikel over de meestgebruikte bronnen tijdens de coschappen.
[…] ALECOBO is onderdeel van de speciële anamnese, de speciële anamnese is het onderdeel van de anamnese waarbij je de hoofdklacht uitvraagt. De tractus anamnese is vervolgens bedoeld om andere tracti die niet in de hoofdklacht aan de orde zijn gekomen, de revue te laten passeren. Dan wordt er lichamelijk onderzoek verricht en wordt er een differentiaal diagnose opgesteld. Hoe moet je een differentiaal diagnose opstellen? Klik hier […]