NEJM: Stoppen met roken en geld verdienen!

NEJM: Stoppen met roken en geld verdienen!

Er verscheen 28 mei 2015 een interessant artikel in de New England Journal of Medicine (NEJM). Een korte samenvatting:

Rokers werden twee programma’s aangeboden. Één ‘inleg-programma’ waarbij men 150 dollar inlegt en als men succesvol is gestopt met roken na 6 maanden een totaalbedrag van 800 dollar terugkrijgt (650 dollar bovenop de 150 dollar ingelegd). En één ‘belonings-programma’ waarbij men 800 dollar ontvangt zonder geld in te leggen. Daarna werd bepaald hoeveel stoppers er in beide groepen zich bevonden.

Resultaat was dat er veel meer mensen kozen voor het belonings-programma zonder inleg (90.0%), ten opzichte van het inleg-programma (13.7%). Echter was 52.3% succesvol gestopt in het inleg-programma na 6 maanden, vergeleken met 17.1% in het belonings-programma. Je kan natuurlijk verdedigen dat dit te maken heeft met het feit dat de mensen die participeerde in het inleg-programma meer gemotiveerd waren om te stoppen met roken, dan de deelnemers in het andere programma. Maar Halpern et al. vonden zelfs nadat men hiervoor corrigeerde (door alleen rokers te bekijken die beide programma’s zouden accepteren) een significant groter percentage stoppers bij het inleg-programma.

Waar komt dit door? In het commentaar (NEJM) legt men dit uit als het effect van ‘loss aversion‘. We zijn als mensen meer gemotiveerd door het vermijden van verlies, dan door het vergaren van gewin. De 25 cent die je bij de Albert Heijn moet betalen voor een boodschappentas motiveert je meer om een eigen tas mee te nemen, dan als je 25 cent zou verdienen met het meenemen van je eigen tas.

Irrationeel! Maar wel interessant hè? Vond ik wel in ieder geval 😉

Lees hier het commentaar in het New England Journal of Medicine (NEJM)