Vrije artsenkeuze afgeschaft: een fundamenteel grondrecht geschonden?
Wat betekent vrije artsenkeuze en wat voor gevolgen heeft het voor de patiënt als de vrije artsenkeuze wordt afgeschaft? “Een fundamenteel grondrecht wordt ingeruild voor een budgetpolis. Het is een principieel recht waar je niet als overheid aan mag tornen. Zorg is een grondrecht en het is een recht van de patiënt om zelf zijn zorgverlener te kiezen.”, aldus Edwin Brugman van de VvAA op BNR Nieuwsradio.
Vrije artsenkeuze betekent dat je als patiënt kan kiezen bij welke zorgverlener je zorg wilt afnemen. Je kan kiezen bij welk ziekenhuis je een behandeling wilt laten uitvoeren en door welke arts je geholpen wilt worden. De Tweede Kamer heeft inmiddels besloten dat in 2016 verzekeraars niet meer verplicht zijn om niet-gecontracteerde zorg uit te betalen. De Eerste Kamer moet het plan nog goedkeuren. Nu moeten zorgverzekeraars nog 80 procent betalen aan een patiënt bij een niet-gecontracteerd ziekenhuis.
Volgens minister Schippers van Volksgezondheid zorgt het akkoord voor “betere zorg voor minder geld.” Het blijft wel mogelijk om de eerstelijnszorg zelf te kiezen. De NZa stelt in haar advies aan de minister dat de afschaffing van de vrije artsenkeuze voor verzekerden een financieel voordeel van € 100,- per jaar oplevert. De NZa onderbouwt dat overigens verder niet.
VvAA is van mening dat deze vertrouwensrelatie niet nodeloos onder druk mag worden gezet. Daarnaast is de VvAA van mening dat de keuze voor een zorgverlener niet mag afhangen van de eerdere keuze voor een verzekeringsvorm. Ten slotte mag het niet zo zijn dat de zorgverzekeraars voor Nederlandse burgers bepalen door wie en waar zij behandeld worden.
Wat vind jij hiervan? Is het aan zorgverzekeraars om de kwaliteit van zorgverleners te bepalen? Of is het voordeel van 100 euro nodig, juist in deze tijd, nu er al zo veel wordt bezuinigd in de zorg.
Laat hieronder een reactie achter. Steun betuigen? Klik hier om de petitie van de VvAA in te vullen.